08 April 2010

pixuri

Ete ca scriu si eu pe blog... e premiera pentru mine asa ca incep cu pixul :)

Recent am facut o descoperire interesanta legata de usurinta de a scrie pe foaie...
De cate ori s-a intamplat sa pun mana pe un pix care scria pur si simplu "singur" apoi sa descopar ca un alt pix asemanator mai mult zgarie si te face sa revii si sa rescrii un cuvant pentru ca nu a lasat pasta destula... de multe ori.

E... uite ca m-am documentat si rezultatul este ca exista mai multe categorii de pixuri :)
In engleza daca spui "pen" nu ai spus tot despre instrumentul de scris (ca de obicei... in engleza) si de aceea trebuie sa adaugi un atribut, cum ar fi... fountain sau rollerball sau ballpoint. Si iata ca sunt trei categorii de intrumente de scris ... pe primul noi il numim stilou iar pe celelalte, pixuri (poate scriitorii avansati sa fie mai dotati vocabulariceste decat mine in acest domeniu - in limba romana ma refer).

Chestii interesante: stiloul mai exista doar de dragul trecutului deoarece se foloseste doar cand faci cuiva un cadou mai fancy (iar cei care chiar vor sa scrie cu stiloul trebuie sa plateasca un pret destul de mare pentru un stilou bun... eu nu am gasit stilou ieftin si bun).

Ballpoint-ul este arhicunoscutul pix cu o mica biluta in capatul pastei. Pasta este pe baza de ulei, se usuca rapid iar daca nu este ajutata de gravitatie nu poate fi folosita. Experientele mele cu astfel de pixuri au fost neplacute: trebuie sa apesi destul de tare iar daca pixul a stat prea mult cu varful in sus nu mai scrie o perioada, iar iarna... sigur ne amintim ca la prima ora de dimineata la limba romana cand dicta nenorocitul de profesor comentariile operelor literare pixul ceda nervos :) -> deci un instrument destul de anevoios

Rollerball este un hibrid: are biluta in capatul pastei dar pasta este pe baza de apa, deci asemanatoare cu cerneala iar experienta la scris este fantastica: ori scrie calumea tot timpul ori s-a terminat pasta. Gravitatia conteaza si in acest caz, dar cerneala este mai putin vascoasa decat pasta pe baza de ulei, deci nu trebuie sa faci cu pixul ca si cu termometrul sa ajunga pasta in varf -> recomand acest fel de pix celor care vor sa aiba un scris mai "usor" :)

Concluzii: castigatorul competitiei "cel mai tare pix" este rollerball-ul.
Nu folositi "pen"-uri decat cand va ajuta gravitatia (pe corpuri mari solide - e.g. Pamantul :) ). NASA au platit bani grei pentru inventarea unui pix care scrie si in Spatiu iar rusii... au luat la ei un creion :)

1 comment:

  1. Imi place analiza detaliata pe care ai oferit-o :) Te-ai documentat foarte bine.
    Ah....si faza cu NASA :)

    ReplyDelete